Costa Vera Carmenère 2011
Tommi | 14.5.2013 | 08:00

Alko 438767 (7,28 e)
Rypäleet: Carmenère 100 %
Maa / alue: Chile / DO Maipo Valley
Tuottaja: Viña Indómita

Kuva: Alko

Taustaa: Viime viikolla käynnistyneen Voihan vineton Carmenère-trilogian keskimmäisessä osassa on sektiossa lähes hämmentävän edukas Costa Vera Carmenère. Suurten volyymien Maipon laaksosta tuleva punkero kustantaa Alkossa vaivaiset seitsemän eunukkia – mutta mitä tällä hinnalla käytännössä ostetaan? Well, hyllyhinnasta arvonlisä- ja alkoholijuomaveroa on yli puolet eli 3,75 euroa. Kun lisäksi vähennetään Alkon kate (1,18 e), kierrätyspantti (0,08 e), Palpan kierrätysmaksu (0,10 e) ja oletetusti keskisuuren volyymin tuotteen logistiikkakustannukset Alkon tarjoamana (0,32 e) niin saadaan Alkon maksamaksi verottomaksi ostohinnaksi 1,85 euroa. Jatketaan aritmetiikkapajaa vähentämällä tästä vielä maahantuojan kate, kuljetuskulut yli Atlantin sekä tietenkin tuottajan ja mahdollisesti sopimusviljelijöiden katteet Chilessä ja pääsemmekin viimein kysymyksenasettelun kovaan ytimeen: voiko alle eurolla per pullo todellakin tuottaa juomakelpoista viiniä?

Silmä: Nuorekkaan purppurainen, läpinäkymättömän tumma.

Nenä: Tummaa marjaa ja selvästi erottuvaa vihreää paprikaa, joka on hyvin tyypillinen edullisemman (ja joskus kalliimmankin) Carmenèren tunnusaromi. Viinin lämmetessä ja tuoksun auetessa nousee ilmoille myös hentoa savuisuutta.

Suu: Nuorekkaan hedelmäinen, mutta samalla vihreä ja hieman vetinen. Tanniinien pölyinen suutuntuma jättää Chiantin Sangiovesetkin kauas kakkoseksi, sillä fiilis on nielaisun jälkeen kuin perunajauhoa lusikoisi. Jälkimaku jatkaa vihreällä ja jauhoisella linjalla, vaikkakin rinnalle löytyy onneksi myös mukavaa hedelmää ynnä kohtuullisen kivat hapot.

Käyttö: Sinänsä hedelmäisen viinin vihreys ja jauhoisuus peittyvät parhaiten suolaisen ruoan kanssa, joten nauti viini 12 asteeseen viilennettynä esimerkiksi pizzan tai makkaran seurana.

Tuomio: Ei nyt aivan surkea, mutta kyllä laatu vastaa tässä raaka-aineen hintaa. Jos kuitenkin sattuu tykkäämään perunajauholla kuorrutetusta paprikasta, niin tilannehan on mitä mainioin ja hyvä ruoka/viini-yhdistelmä syntyy illallispöytään kuin itsestään.

(maahantuojan näytepullo)

 

Kommentit

kommenttia