Bischöfliche Weingüter
Tommi | 5.4.2014 | 01:48

Moselin-retken toinen päivä avautui asiallisesti 12 Bernkasteler Ring -viinin tastingillä. Tämä VDP:n kaltainen, mutta yksinomaan Mosel-Saar-Ruwerin alueeseen rajoittuva 32 laatutuottajan organisaatio reguloi, valvoo ja promoaa jäsentensä parhaita viinejä.

Perjantai ja Robinson?

Kepeän aamupäivän ja raskaan lounaan jälkeen suuntasimme Trierin kaupungissa toimivaan Bischöfliche Weingüter -viinitaloon, jonka piiitkän tynnyrivaraston päässä odotti 9 risukkaa talon eri tarhoilta. Yhtiökokonaisuuteen kuuluu kaksi muutakin tuottajaa ja omistajana häärää nykyaikana melko eksoottinen eläin eli katolinen kirkko. Keskiajalla tilan omistanut munkki meni nimittäin naimisiin ja myi vuosia myöhemmin tilan kirkolle jahvea hyvitelläkseen ja syntisen tekonsa vuoksi hävittyä taivaspaikkaansa havitellakseen.

Wanhat Fuder-tynnyrit palveluksessa

 

Tuoreempaa pystysyytä

Talo eroaa Moselin modernin laidan tuottajista etenkin tammen käytössä, sillä pitkä kellarikerros oli täynnä perinteisiä 1000 litran vetoisia, saksalaisesta tammesta värkättyjä Fuder-tynnyreitä. Osa näistä on jo 70 vuotta vanhoja ja niitä uusitaankin pikku hiljaa niukan saatavuuden (ja kassavirran – uusi tynnyri kustantaa 2 500 – 3 000 euroa kipale) asettamissa rajoissa. Tammen hyödyntämisessä ei kuitenkaan ole kyse varsinaisesti viinin maustamisesta, sillä pitkän käyttöiän lisäksi vain tynnyrien kansi ja pohja on paahdettu kevyesti. Esittelyä vetäneen enologi/viestintä- ja markkinointivastaava Anna Reimannin mukaan tynnyri tarjoaa täysin hapettomaan terästankkivalmistukseen verrattuna mahdollisuuden korostaa rypäleen ja terroirin aromeja – samoin kuin talon myös suosimat villihiivat. Erikoisuuksiin kuuluu myös 25 000 nimen vahvuinen postituslista, jolle myydään merkittävä osa tuotannosta. Listalla on jostain syystä paljon professoreita ja tohtoreita (tosin Saksassahan näitä riittää muutenkin yli tarpeen).

Iltapäivän happomenu

Schiefer Riesling Qualitätswein trocken 2012

Terästankkitavaraa. Erittäin vaalea keltainen, ”talon Riesling” päivittäiseen kulutukseen (kyllä, se on mahdollista). Rypäleet Saarin alueelta, perinteinen liuskekivimaaperä. Poikkeuksellisesti täysin rutikuivan oloinen, erittäin tuhti sitruksinen hapokkuus, suoraviivainen. Vakuuttava aloitus.

Ruwer Riesling Qualitätswein trocken 2012

Myös pääosin terästankin lapsi, vaikkakin pikku osa kävi tammessa. Ns. ”jokiviini”, Bischöfliche kun omistaa tarhoja sekä Moselin, Saarin että Ruwerin rannoilla ja näistä kaikista on portfoliossa oma vinettonsa. Sinistä liuskekiveä, jyrkät tarhat, jokikolmosten viilein ilmasto. Hedelmäisempi tuoksu, mutta suussa teräksisen kuiva, superhapokas, jää ikeniin minuutiksi, bony ass stuff.

Kanzemer Altenberg Riesling Spätlese trocken 2012

Tynnyrissä käynyt ja kypsynyt. Talon jyrkin ja myös suhteessa hyvin lämmin tarha Saarissa. Hyvin kevyttä tammea nenässä. Edellisiä voimakkaampi, mutta hapokkuus paremmassa tasapainossa muun kokonaisuuden kanssa.

Fritz Willi Riesling Qualitätswein feinherb 2012

Jyrkältä Friedrich-Wilhelm-Gymnasium -tarhalta, jonka nimi muokattu etikettiin houkuttamaan nuorempaa kuluttajaryhmää. Tuoksussa nallekarkkia sitruksen seassa. Puolikuivan puolella, mutta lopussa taittaa takaisin kuivaan.

Kaseler Nies’chen Riesling Spätlese feinherb 2012

Spätlese ei anna tuoksussa juuri lisäarvoa. Puolikuiva sokeripitoisuuden 20 g/l teknisellä luokituksella. Erittäin hapokas, mutta lopulta vähän tylsä ja simppeli, vaikka mukavia fenoleja pyöriikin pitkään poskien takaosissa. Spätlese-luokitus tuntuu jälkimaussa monipuolisuutena ja kypsyytenä, Rieslingin perusaromit aiempia paremmin esillä.

Scharzhofberger Riesling Kabinett 2012

Hyvin omaperäinen tuoksu aiempiin verrattuina: kevyttä hiivaisuutta jäljellä ja joukon tarkkanenäisimpien mukaan jopa pientä reduktiivisuutta. Klassinen kabinett: puolikuiva, herkullinen, tyypillinen… mutta auttamatta liian nuori. Edellisten happopommien jälkeen kaipaisi jopa lisää hapokkuutta.

Graacher Domprobst Riesling Spätlese 2012

Hieman lämpimämmällä Mittelmoselin alueella sijaitseva, harmaata liuskekiveä sisältävä jyrkkä tarha. Kypsää hedelmäisyyttä ja erinomainen tasapaino.

Kanzemer Altenberg Riesling Auslese 2010

Erinomainen suoritus. Sokeri 100, hapot 10. Kypsää hedelmää, korkeat hapot ja kevyttä jalohometta, joka varmastikin tulee vahvistumaan lisävuosien myötä. Ruokasuosituksina mainittiin mm. hapokkaat juustot, omenamurunen ja aprikoosia sisältävät herkut. Pääviesti: ruoassa pitää olla hapokkuutta. Ostin pullon.

Falkensteiner Hofberg Riesling Eiswein 2002

Upea, syvähkö kullankeltainen väri. Halolla päähän: trooppista hedelmää, kevyttä jalohometta, supermakea, mieletön konsentraatio, happoja löytyy. Ostin tätäkin mukaan.

Ostos #1

 

Ostos #2

(matka on suurelta osin Deutsche Weininstituten sponssaama)

 

Kommentit

kommenttia