Siiderillä uuteen vuoteen: La Brique Cidre Bouché Brut
Tommi | 30.12.2014 | 15:54

Alko 782297 (5,20 e / 0,75 l)
Maa / alue: Ranska / Normandia
Tuottaja: Cidrerie de la Brique

La Brique Cidre Bouché Brut_kuva

Taustaa: Paatuneimmankin viinisiepon kannattaa aika ajoin kohdata vanha totuus vaihtelun virkistävästä vaikutuksesta. Hyviä ruoka-, nautiskelu- ja juhlajuomia löytyy myös viinihyllyjen ulkopuolelta.

Euroopassa monet viininviljelylle perinteisesti liian viileät alueet kuten Pohjois-Ranska, Iso-Britannia ja Irlanti soveltuvat erinomaisesti omenantuotantoon. Täällä valmistuvatkin Euroopan parhaat siiderit. Omat suosikkini tulevat myös calvadoksistaan tunnetusta Ranskan Normandiasta ja ajatus matkasta paikan päälle kutittelee säännöllisesti mieltä. Samppanjapulloon pakatut ja pullokäyneet, usein pienten perheyritysten valmistamat herkut räjäyttävät esanssisiin massalitkuihin tottuneen silmät väkivaltaisesti auki tarjoten samalla nautinnollisen visiitin kypsän omenaisuuden ytimeen. Alkon hyllyiltä löytyy nykyisellään useampikin hyvä pullote, joista esimerkiksi hiljattain valikoimaan tullut La Brique Cidre Bouché Brut täyttää paikkansa ansiokkaasti.

Nenä ja suu: Kuivan, mutta tuhdin hedelmäisen juoman omena on muhevan ylikypsää. Taustalla leijuu perinteisille maalaissiidereille ominaista tallintaustaa sekä yllättävä tervapastillin häivä. Jälkivaikutelmassa kevyet tanniinit kuivattavat suuta sitä mukaa, kun hapot nostavat vettä kielen päälle.

Käyttö: Maukas ranskissiideri on sellaisenaan hyvä vaihtoehto juhlien aperitiiviksi ja toki loistava saunaseuralainen, mutta myös mielenkiintoinen valinta aterioiden kylkeen: suolaiset lätyt, merenelävät, vaaleat lihat ja juustot. Tarjoile 4-8 asteessa.

Tuomio: Tyypillisiä brittiserkkujaan hedelmäisempi ja pehmeämpi tyyli iskee kuin miljoona volttia ja avaa vuoden 2015 sen ansaitsemalla maukkaudella.

ps. Siiderin valmistuksesta kiinnostuneille suosittelen joululahjaksi saamaani erinomaista ja perinpohjaista Claude Jolicoeurin ”The new cider maker’s handbook – A comprehensive guide for craft producers” -eeposta, jonka opit aion itse panna käytäntöön parin vuoden sisällä. Puusepät ja kimpparahoittajat: tervetuloa mukaan :)

 

Kommentit

kommenttia